Suklaatryffelit
Tätä reseptiä en voinut olla laittamatta! Suklaatryffelit olivat olennainen osa jouluperinteitä. Resepti on äidiltäni ja näitä tryffeleitä on tehty lähes 20 vuotta. Joka joulu. En tiedä onko parasta näissä konvehdeissa lämmin lapsuusmuisto, vai se suklaan maku.
Tryffelien tarinaa:
Isä kantoi lumisia puita uuniin, tuli rätisi ja paukkui. Äitini hääräili keittiössä ja suklaan tuoksu täytti lämpimän tuvan. Jouluaattoon oli vielä monta viikkoa, mutta suklaiden oli tarkoituskin valmistua hyvissäajoin. Äitini jakoi valmiit konvehdit kahteen eri rasiaan. Osa laitettiin sinikantiseen "tupperin"-rasiaan ja loput rasiaan, jonka päällä luki "lanttulaatikkoa" tai muuta vastaavaa. Jälkimmäinen rasia piiloutui arkkupakastimen uumeniin. Suklaat hävisivät tupperin rasiasta yksitellen, kun kaikki perheenjäsenet kävivät "salaa" napsimassa herkkupaloja. Rasiaan saattoi jäädä muutama suklaa, sillä kukaan ei tohtinut ottaa viimeisiä. Onneksi äidin jemma odotti juoluaattoa.
Konvehdit olivat parhaimpia suoraan pakastimesta, joten jouluaattona niitä ei laitettu lasimaljaan tarjolle. Jouluaterian jälkeen konvehdit napsittiin koruttomasti suoraan pakastinrasiasta. Ja siitä ne maistuivatkin kaikista parhaimmalta.
2dl kuohukermaa
1/2dl sokeria
150g maitosuklaata
150g taloussuklaata
50g huoneen lämpöistä suolatonta voita
1tl kanelia
1tl vettä
Kuorrutus:
300g taloussuklaata
Pinnalle.
n.50g kaakaojauhetta
Kiehauta kerma n. minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja lisää loput ainekset. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada kulhoon ja anna jäähtyä yön yli.
Muotoile paloiksi ja pakasta esimerkiksi leivinpaperin päällä.
Sulata kuorrutukseen tarkkoitettu taloussuklaa ja kasta pallot sulaan suklaaseen haarukkaa apuna käyttäen. Nostelee pallot leivinpaperin päälle ja pakasta. Pyörittele valmiit pallot kaakaojauheessa. Säilytä pakastimessa tarjoiluun asti.
Ihanaa, olen äidin luona kyläilemässä ja tallessa oli alkuperäinen vihkonen vuodelta 1993! Pakko oli skannata tämä muistoja herättävä sivu teidänkin iloksi. :) Kuvastakin näkee, että vihko on ollut kovassa käytössä.
Valio, My & Grey/Helprint 1993 Talven herkut pyhäinpäivästä jouluun.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti